
El projecte “Construint Valors” continua la seva trajectòria a Mallorca amb l’inici de la fase d’aprenentatge a l’IES Josep Sureda i Blanes, a Palma. En aquesta etapa, els sis grups de 3r d’ESO en el marc de l’assignatura de Geografia i Història reflexionaran sobre els impactes socials i ambientals del model de producció i consum global a través de l’estudi de diferents cicles productius:
- L’alumnat de 3r A i B aprofundirà en el cicle productiu de l’alimentació.
- Els grups de 3r C i D analitzaran el cicle dels aparells electrònics.
- L’alumnat de 3r E i F exploraran el cicle productiu de la roba.
Vivim en una societat de consum accelerat, on sovint desconeixem l’origen dels productes que fem servir diàriament i les conseqüències de la seva producció. Aquest projecte vol desenvolupar una mirada crítica en l’alumnat, perquè comprengui que darrere de cada producte hi ha una xarxa global d’impactes que afecten el medi ambient i a les persones del sud global.
Temes com la desforestació, la contaminació de l’aigua i el sòl, l’explotació laboral, la crisi climàtica, l’obsolescència programada, els minerals crítics i la violència associada, la desigualtat en la gestió de residus o el malbaratament alimentari són clau per entendre els desafiaments globals actuals i la necessitat de promoure canvis estructurals i un consum responsable.
Per facilitar aquest aprenentatge, el projecte inicia amb tres sessions teoricopràctiques amb la metodologia LEGO Educació, que fomenta el pensament crític, la creativitat i el treball en equip. En una primera part, es presenta el model de producció global i es reflexiona sobre els seus impactes socials i ambientals. Seguidament, l’alumnat treballa en grups per construir maquetes de LEGO que representen els impactes ecosocials apresos, responent a diversos desafiaments de construcció. Finalment, cada grup presenta la seva maqueta, comparteix el seu procés de treball i debat amb la resta del grup sobre les problemàtiques representades.
Aquesta metodologia dinàmica no només fa que els conceptes siguin més comprensibles i propers per a l’alumnat, sinó que també els permet ser protagonistes del seu aprenentatge, connectant coneixements teòrics amb la seva pròpia experiència.
Amb aquesta experiència, l’alumnat no només aprèn sobre el món que l’envolta, sinó que també desenvolupa una major consciència social i ambiental, entenent que les pautes de consum del nord global tenen un impacte global.
A través de la creativitat, el treball en equip i la reflexió conjunta, els estudiants plasmen els seus aprenentatges de manera tangible i significativa, convertint l’aula en un espai de construcció de valors i coneixements.