Skip to main content

Les comunitats educatives de l’nterior de Castelló construeixen valors

L’escola és un lloc en el qual es transmeten coneixements, però, sobretot, on els xiquets i xiquetes aprenen valors, una entitat oberta, activa i diversa.

Quan es desenvolupa un projecte per a l’escola, ha de tindre’s en compte aqueixa diversitat que la caracteritza, ja que no existeixen dos centres que funcionen igual, pel seu nombre d’alumnes, el seu emplaçament, etc. que marquen la seua pròpia idiosincràsia.

D’aquesta manera, enguany Medicusmundi Mediterrània ha adaptat el seu projecte “Construeix Valors” a l’interior de la província de Castelló, lloc en el qual viu i treball i per al qual han comptat amb els meus serveis com a educadora, amb l’ajuda dels meus companys Marc Pinell i Raquel Rodríguez.

Les comarques dels Ports i Alt i Baix Maestrat han sigut les protagonistes en aquest curs 2021-22 d’un projecte que ha tingut un gran acolliment i que té al material Lego com a protagonista. Al llarg de tres mesos, hem viatjat per diferents col·legis, majoritàriament CRAS (Centres Rurals Agrupats), en els quals ens hem trobat amb xicotets aularis amb un nombre reduït d’alumnes. En aquests centres la manera de treballar és multinivell, és a dir, una mateixa aula és compartida per xiquets i xiquetes de diferents cursos escolars, alguna cosa que enriqueix molt el procés d’aprenentatge. Així, a través de les quatre sessions que hem compartit amb cada grup, hem adaptat els continguts del projecte perquè els i les menors hagen pogut gaudir-lo treballant conjuntament.

El resultat ha sigut un conjunt de maquetes Lego que mostren diferents problemàtiques que afecten la salut global del nostre planeta i les persones que l’habitem, un treball que ha fet que, d’una banda, xiquets i xiquetes de diferents edats i cursos escolars s’ajuden entre ells per a aconseguir un fi comú i, per un altre, es produïsca una reflexió conjunta, generant proposades per a canviar el món a xicoteta i gran escala.

Personalment i, d’igual manera, crec que puc parlar en nom dels meus companys, la nostra participació en aquest projecte ha sigut molt gratificant.

Mònica Segura
Tècnica d’Epd Medicusmundi Meditarrània